dimecres, 23 d’octubre del 2013

El Treball de Recerca com a eina d'orientació

En aquestes dates del curs, uns alumnes (els de segon de batxillerat) segurament es troben donant els últims -o penúltims- retocs al seu Treball de Recerca, i uns altres (els de primer de batxillerat), iniciant el seu Treball o, almenys, cercant cap a on ho poden enfocar. 
A aquests últims va dedicada la present entrada. 

En la tasca de decidir el tema del Treball n'hi ha elements coincidents amb una altra tasca prou important: la d'esbrinar el futurs estudis. Per això, per aquests elements comuns, la decisió sobre el tema del Treball esdevé també una important eina d'orientació acadèmica i professional.

Sobre quin tema voldrem treballar? Segurament, sobre quelcom del propi gust, sobre qüestions engrescadores que vulguem esbrinar: es tracta d'una feina, però volem que sigui gratificant i que ens aporti nous coneixements sobre aspectes que ens resultin atractius.

No n'hi ha una coincidència amb la decisió de triar un futur treball? No voldriem dedicar la nostra vida professional a una feina que ens resulti gratificant? O només volem trobar-ne alguna que ens aporti profit econòmic?

Iniciarem uns estudis obsessionats pel futur lloc de treball i per un sou prou generós? Pensem -si és que actuem així- que després vindran anys i anys desenvolupant una feina que no ens omple?

Malauradament, n'hi ha força estudiants universitaris gens vocacionals: fan uns estudis per motius més aviat febles (perquè els consideren més fàcils, perquè semblen tenir més sortides professionals, perquè donen prestigi..., perquè els fan els seus amics!). Solen ser alumnes que s'arrosseguen per la universitat, sense il·lusió, mirant d'aprovar de la manera més còmoda possible, clients habituals de les farres dels dijous i absents absoluts de les biblioteques...

Si encara no heu començat la vostra tasca d'orientació cap als futurs estudis universitaris, penseu que la tria de tema del Treball de Recerca podria ser l'inici d'aquesta feina.

Una bona estratègia respecte al Treball de Recerca seria procurar que el tema constituís un preludi, un avançament d'alguna matèria dels futurs estudis universitaris, triats d'acord amb criteris coherents i ben madurats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada